LoRa vs Zigbee: Mana Téknologi Langkung Saé pikeun Konektipitas IoT

LoRa vs Zigbee: Mana Téknologi Langkung Saé pikeun Konektipitas IoT
LoRa vs Zigbee

Salila sababaraha dekade kaliwat, Internet of Things geus nyieun kamajuan signifikan, ngadegkeun dirina salaku raja téknologi dina sagala widang kahirupan. Katuhu ti wearable pinter ka automation imah ka kota pinter, IoT ibarat imah kahuruan, terus muka kemungkinan anyar, revamping usaha jeung kahirupan urang. Salaku dasar transmisi tina IoT, téhnologi komunikasi nirkabel geus jadi topik panas, kalayan sagala rupa téknologi anu ngahasilkeun anu énggal pikeun ngabagi pai ageung pasar IoT. Di antara nu pang populerna téknologi nirkabel, artikel ieu bakal difokuskeun béda antara LoRa na Zigbee.

ngembangkeun IoT: bubuka LoRa jeung Zigbee

Aya seueur téknologi komunikasi nirkabel dina aplikasi IoT anu tiasa ngabantosan ngadamel jaringan lokal atanapi lega. Téknologi nirkabel tina LAN ngalibatkeun WiFi 2.4GHz, Zigbee, Bluetooth, jsb., sarta Wan ngawengku 2G / 3G / 4G, jsb. Sateuacan jaringan aréa lega kakuatan low (LPWAN), sigana anjeun kedah milih antara kakuatan rendah sareng jarak jauh. Kalayan nyoko téknologi LPWAN, mungkin pikeun maksimalkeun komunikasi jarak jauh sareng konsumsi kakuatan handap, bari nyimpen dina waragad tambahan.

Naon LoRa

LoRa nangtung pikeun radio jarak jauh, nu mangrupakeun standar nirkabel WAN kakuatan low diadopsi jeung diwanohkeun ku Amérika Semtech Company. Dumasar téknologi spéktrum sumebar, éta salah sahiji téknologi komunikasi nirkabel LPWAN, kinerja alus dina watesan jarak transmisi jeung konsumsi kakuatan.

LoRa gaduh jarak anu langkung jauh tibatan téknologi nirkabel anu sanés pikeun konsumsi kakuatan anu sami, nyadiakeun sistem basajan kalawan jarak jauh, hirup batré panjang, jeung kapasitas luhur pikeun skala jaringan sensor. Sinyalna tina sambungan Lora nyaeta 3-5 kali komunikasi frekuensi radio tradisional. Ayeuna, LoRa parantos ngapopulérkeun di sakumna dunya sareng laun-laun diterapkeun kana Internet of Things.

Naon Zigbee

Zigbee nyaéta protokol jaringan nirkabel pikeun pangiriman jarak pondok, nu cocog pikeun pangiriman data antara runtuyan komponén éléktronik kalawan jarak pangiriman pondok, laju transmisi low sarta konsumsi kakuatan low. Ngaranna dicokot tina tarian zig-zag lebah madu, salaku lebah salawasna tari jeung jangjang maranéhna pikeun komunikasi lokasi sari ka baturna.

Salaku jarak pondok, low-pajeulitna, kakuatan low, téhnologi komunikasi nirkabel béaya rendah, téhnologi komunikasi nirkabel ZigBee dumasar kana IEEE802 15.4 standar nirkabel dina jaringan, kaamanan jeung software aplikasi. Aplikasi Zigbee anu lega di bumi pinter sareng Internet of Things industri ngabuktikeun yén éta mangrupikeun solusi jaringan nirkabel anu dipercaya sareng efisien..

Babandingan fitur-demi-fitur antara LoRa sareng Zigbee

LoRa sareng Zigbee mangrupikeun standar anu béda pikeun komunikasi nirkabel. Pikeun ngarecah béda, bagian handap bakal némbongkeun Anjeun sababaraha babandingan umum tur ilahar antara LoRa na Zigbee.

Pita frékuénsi: LoRa dirancang pikeun beroperasi dina frékuénsi antara 863 ka 870 MHz di Éropa, 902 ka 928 MHz di Amérika, 915 ka 928 MHz di Asia, jeung 2.4 GHz di sakuliah dunya, bari Zigbee transmits leuwih 868MHz di Éropa, 915 MHz di Amérika, sareng standar global 2.4GHz Industrial Scientific and Medical (ISM) pita frékuénsi.

Rentang transmisi: Dina watesan rentang transmisi, rentang maksimum pikeun sambungan nirkabel basis Zigbee nyaeta 100 m, sedengkeun pikeun LoRa, eta bisa manjangkeun ogé nepi ka 15-20 km. Di LoRa, rentang gumantung kana sababaraha faktor kayaning gateways indoor atanapi outdoor, anteneu dipaké, jsb. Rata-rata, LoRa tiasa ngirimkeun sinyal 3 mil (4.7 km) di wewengkon pakotaan jeung 10 mil (16 km) atawa leuwih di padesaan.

Konsumsi kakuatan: Arus pangiriman chip LoRa caket sareng Zigbee, sarta arus narima LoRa leuwih handap tina Zigbee, duanana mibanda konsumsi kakuatan handap. Umumna nyarios, Jumlah pakét data anu dikirim sareng ditampi ku terminal sistem Zigbee dina jaringan sareng operasi normal langkung ageung tibatan LoRa., sareng interaksi ieu ogé bakal ningkatkeun konsumsi kakuatan.

Laju data: Laju mindahkeun data LoRa beda-beda ti 300 bps ka 37.5 kbps, gumantung kana bandwidth anu dianggo sareng faktor panyebaran. Zigbee sanggup nganteurkeun data dina laju 250 kbps, 100 kbps, 40 kbps, jeung 20 kbps.

Topologi: Arsitéktur jaringan LoRa ngadopsi topologi bintang-bintang, dimana gateways ngirimkeun pesen antara alat tungtung individu jeung server jaringan sentral. Aya rupa-rupa topologi jaringan di Zigbee, kaasup béntang, tangkal, jaringan peer-to-peer sareng jaringan bolong. Unggal topologi gaduh épék anu béda dina routing pesen sareng sambungan alat.

Ongkos: Alatan komunikasi jarak jauh, kamampuhan témbok-penetrating kuat, jeung kapasitas sistem badag LoRa, Jumlah gerbang LoRa anu dibutuhkeun ku jumlah terminal anu sami langkung seueur tibatan gerbang Zigbee., nu bisa ngahemat biaya jaringan tina sistem. Dibandingkeun jeung Zigbee, pamasangan sareng panyebaran alat LoRa langkung sederhana, nu greatly ngurangan biaya instalasi maranéhanana.

LoRaZigbee
spésifikasi otoritasAliansi LoRaZigbee Alliance
Taun pangwangunan20091998
StandarIEEE 802.15.4IEEE 802.15.4
Pita frékuénsi863 ka 870 MHz, 902 ka
928 MHz, 915 ka 928
MHz, 2.4 GHz di sakuliah dunya
868MHz, 915 MHz, 2.4GHz
Rentang transmisi3 mil (4.7 km) di wewengkon pakotaan, 10 mil (16 km) atawa
langkung seueur di padésan
10 ka 100 méter
Konsumsi kakuatan300 bps ka 37.5 kbpshandap
Laju datahandap dibandingkeun Zigbee20 kbps (868 MHz),
40Kbps (915 MHz) , 250 kbps (2.4GHz)
Topologibéntangbéntang, tangkal, peer-to-peer jeung bolong
Ongkoshandaptengah
Aplikasidipaké salaku Wide Area
Jaringan
dipaké salaku LR-WPAN i.e. jaringan aréa pribadi nirkabel laju low

Naon anu pro jeung kontra ngeunaan LoRa na Zigbee

Fitur béda tina LoRa sareng Zigbee nangtukeun yén aranjeunna bakal gaduh kaunggulan sareng watesan anu béda. Dumasar fitur husus maranéhanana di luhur, didieu mangrupa bubuka kana kaunggulan utama jeung watesan LoRa na Zigbee.

Mangpaat LoRa sarta watesan

Keunggulan LoRa

rentang leuwih panjang: Ieu salah sahiji kaunggulan nonjol tina téhnologi LoRa. Kisaran komunikasi sénsor LoRa diukur dina kilométer.

Daya rendah sami sareng langkung batré: Konsumsi daya low hartina alat LoRa boga umur batre leuwih panjang, nu bisa ngahontal umur batre leuwih ti 10 taun.

Kekebalan anu luar biasa pikeun gangguan: LoRa ngadopsi téknologi spéktrum sumebar, nu greatly ngaronjatkeun kamampuh anti gangguan komunikasi nirkabel LoRa. Malah lamun sinyal dikirim ka host kalawan frékuénsi anu sarua sakaligus, sinyal ieu moal saling ngaganggu, sahingga tuntas alamat titik nyeri yén komunikasi sinyal nirkabel gampang ngaganggu.

Gampang tur gancang deployment: Jaringan LoRa dasarna ngadopsi topologi béntang, handles kirang rubakpita, sarta gampang dilegakeun. Ieu mangrupikeun pilihan anu jelas pikeun panyebaran IoT praktis dimana pangiriman data henteu stabil.

Watesan LoRa

Teu idéal pikeun payloads data badag: LoRa teu idéal pikeun payloads data badag sabab ngolah kirang rubakpita jeung transmits kirang payloads data.

jaringan radio unlicensed: LoRaWAN jalan dina jaringan radio unlicensed, sareng nalika alat LoRa sareng panyebaran jaringan tumbuh, Anjeun tiasa ngalaman gangguan dina frékuénsi éta.

Kurang aman: Lapisan jaringan LoRa sareng lapisan aplikasi dibangkitkeun tina konci akar sareng nomer acak anu sami sareng henteu terasing ti unggal anu sanés.. Ku sabab kitu, Aya résiko leakage privasi data sarta tampering data alatan leakage konci swasta.

kauntungan Zigbee sarta watesan

Keunggulan Zigbee

Struktur jaringan fléksibel: Aya leuwih ti hiji struktur jaringan Zigbee, tapi kusabab jarak komunikasi pondok Zigbee sareng kamampuan lemah pikeun nembus tembok, ékspansi jaringan hese.

Kaamanan luhur: Zigbee ngadopsi algoritma enkripsi AES-128, nu nyadiakeun kaamanan tilu-tingkat salila pangiriman data. Aplikasi individu tiasa sacara fleksibel nangtukeun sipat kaamananna.

reureuh pondok: reureuh pondok hartina Zigbee respon promptly, biasana gentos tina bobo ka modeu damel dina 15ms. Sumawonna, hiji titik bisa nyambung ka jaringan dina 30ms, kakuatan nyimpen salajengna.

Kapasitas jaringan ageung: A jaringan Zigbee ngawengku nepi ka 255 Titik jaringan Zigbee, nu hiji alat master sarta séjén alat budak. Lamun disambungkeun ka silih ngaliwatan koordinator jaringan, sakabéh jaringan bisa ngarojong leuwih ti considerable 64,000 Titik jaringan Zigbee.

Watesan Zigbee

Waragad tinggi: Kusabab jarak komunikasi pondok Zigbee, biaya anu luhur pikeun aplikasi merlukeun deployment tina angka nu gede ngarupakeun titik. Sareng nalika aya anu salah, waragad ngagantian bakal luhur.

sinyalna transmisi kawates: Sinyalna kawates hartina Zigbee utamana diterapkeun dina lingkungan jero ruangan tinimbang konteks luar.

deployment kompléks: Jaringan nirkabel Zigbee ngalibatkeun sajumlah ageung titik terminal sareng gerbang, jadi jaringan pajeulit jeung perluasan jaringan hese.

Kasus pamakean anu béda tina konektipitas Zigbee sareng LoRa

LoRa sareng Zigbee dilahirkeun pikeun kasus pamakean anu béda-béda. Dumasar kana kaunggulan transmisi jarak jauh LoRa, pangabisa super anti jamming, sarta konsumsi kakuatan low, skenario aplikasi umum na ngawengku kota pinter, imah pinter, gedong pinter, ngawaskeun lingkungan pinter, pangukuran pinter, tatanén pinter, tegalan pinter, industri pinter, ritel pinter, logistik pinter, panyalindungan seuneu calakan, jsb. Janten tepatna, Lora ngajadikeun skénario aplikasi ngalegaan sacara lancar ti jero ruangan ka luar bahkan ka sakumna masarakat.

Pita frékuénsi komunikasi anu lega sareng jarak komunikasi anu pondok nangtukeun palaksanaan solusi Zigbee. Skenario aplikasi umum kalebet bumi pinter, pangukuran pinter, tatanén pinter, énergi pinter, jsb. Zigbee langkung dipikaresep dina widang kontrol otomatis sareng kadali jauh, sarta eta ngawangun ranté ékologis tina skala nu tangtu dina automation imah jeung kontrol widang industri. Jeung deepening aplikasi, watesan Zigbee urang sorangan nyieun produk Zigbee sapatemon bottleneck a. Dina waktos anu sasarengan, LoRa asup ka IoT kalayan moméntum anu kuat sareng janten saingan anu kuat.

LoRa vs Zigbee: naon milih pikeun konektipitas hadé

Ngabandingkeun LoRa sareng Zigbee sapertos ngabandingkeun apel sareng jeruk. LoRa punjul ti Zigbee dina hal rentang sareng konsumsi kakuatan. Zigbee langkung dipikaresep dina komunikasi jarak pondok sareng lingkungan jero ruangan. Sedengkeun pikeun téknologi nirkabel anu langkung saé milih pikeun konektipitas IoT, éta atra yén hasilna dumasar kana pamakéan. Anjeun tiasa milih anu pangsaéna dumasar kana kabutuhan bisnis khusus anjeun.

Pikeun tujuan umum, LoRa mangrupikeun pilihan anu langkung efektif dina kasus aplikasi IoT anu peryogi transmisi jarak jauh, konsumsi kakuatan low, angka nu gede ngarupakeun sambungan na tracking lokasi. Aplikasi anu biasa kalebet maca méter cai pinter, tatanén pinter, parkir pinter, nyukcruk kandaraan, tracking lokasi tanaga, komunitas pinter jeung sajabana. LoRa ogé tiasa dihijikeun sareng téknologi sanés sapertos WiFi, Bluetooth, data badag, sareng seueur deui pikeun nyayogikeun konektipitas anu langkung saé.

Samentara éta, Zigbee oge solusi jaringan nirkabel dipercaya, anu ngagaduhan sajarah anu panjang dina widang industri sareng dianggo pikeun ngawaskeun sareng kontrol jarak jauh. Éta janten janten tanggepan kana paningkatan paménta pikeun otomatisasi industri pikeun pangiriman data nirkabel anu dipercaya. Solusi jaringan Zigbee mesh bakal ningkatkeun efisiensi sareng interoperabilitas alat IoT.

Bagikeun POS IEU

Ngobrol sareng Ahli LoRaWAN IoT

Ngabahas LoRaWAN Beacon, Modul, sareng Kasus Paké Gateway sareng Alat LoRaWAN Adat pikeun Proyék IoT Anjeun

Ngajadwalkeun hiji Demo

MOKOLoRA Profesional dina Téknologi IoT LoraWAN, Nanjak Ka Puncak Pasar Anjeun Sareng Ahli IoT